Att rädda en värld.

Den här bilden tycker jag summerar Obama så fantastiskt fint. Fotot av barnet som bara inte orkar med presidenten, mottagningar och bök och som slänger sig på golvet i Vita Huset. Som visar den mest mänskliga av sidor och argar ur. Trött och ledsen ligger hon där och bara skiter högaktningsfullt i all status, fasader och makt. Och Obama hakar på; är med. Höjer upp barnets upplevelse. Visar mänsklighet. Äger den.

Så tänker jag att vi räddar en värld. Vi låter det äkta barnet i oss visa väg. Det oförfalskade barnet som är ren själ och som ännu inte kladdat och klistrat fast fejkad mask för att dölja själens kraftplats. Den plats där man får vara hel. Där man får visa ren glädje. Ren ilska. En ilska som då blir konstruktiv då den aldrig riktas mot någon. Den berättar enbart vad du själv känner. Den plats som känslomässigt vuxna väljer att stå i och där man då öser sin känslomässiga sanning ur. Där sårbarheten får ta plats. Där det autentiska premieras. Den plats som vill just vår mänsklighet och som vet att det är vår styrka och räddning. Räddning från en värld full av trasiga Trumpar och Putinar som aldrig som barn blivit speglade som de själar de är; aldrig blivit accepterade som människor. För när vi inte blir sedda och mottagna i själ och hjärta, och därmed inte får mandat att berätta vår mänsklighet, vad blir vi inte då annat än skadade?! Bleka versioner av oss själva som destruktivt och aggressivt utåtagerar för att slippa känna det inuti som så ont gör. För att gömma sin sårbarhet. För har man inte fått strategier för att vara människa så söker man inte sällan lappa, täcka och laga det ständigt vätskande såret med sjuka och narcisstiska maktstrukturer. De där som alltid handlar om att vara “stark”, aggro och peka med hela handen. Trumperier.

Jag tror att vi är menade att inkarnera vår mänsklighet; acceptera vår mänsklighet fullt ut. Det är därför vi är här i den här dimensionen. Det betyder inte att vi som vuxna ska slänga oss raklånga på golvet inne hos chefen när löneförhöjningen, som kommuniceras, är skit. Men det betyder att vi inte låter ilskan över den låga lönen sippra undan. Nope. Vår autentiska mänskliga ilska slår näven i det symboliska bordet och genom olika konstruktiva val kanaliserar vi raseriet in i något som oss bär. Kanske byter vi jobb. Kanske lyssnar chefen och höjer lönen när vi med ilskans kraft i röst och rygg tydligt klargör varför vi är värda en högre lön. Det handlar såklart inte om att vråla och skrika sig fram utan att låta det man säger ha raseriet som tyngd. Vad vi helt enkelt gör är att vi inte backar från att berätta vilka vi är. Det gäller ju alla känslor. Om vi är vår mänsklighet så är vi inte en trevlig fasad med en enda röra dold bakom. Nej. Vi är som det där friska barnet hos Obama som skiter fullständigt i allt annat än att berätta att det inte orkar mer. Precis så visar det oss den väg vi behöver gå. För ju mer vi kan vara autentiska; desto mindre Trumpar och Putinar. Det kan rädda hela mänskligheten.

0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000

Gå gärna med i Medvetet föräldraskap

Söt kärlek!

Läser på ett forum om en kvinna som många, många gånger per dag, ur hjärtat, säger till sitt barn att det är absolut sötast på jord! Men mamman är osäker på om hennes barn kommer att känna sig värderad efter sitt utseende och växa upp och bli utseendefixerad för att mamman använder just ordet söt. Hon funderar och frågar om hon ska censurera ordet söt och istället välja ett annat mindre laddat ord eller helt enkelt låta bli att uttrycka vad hon känner. Blir man fixerad vid yta om man får höra att man är söt?!

1bb46c11b8ea880a082733871317e81d

Jag tänker att det alltid, oavsett vad man säger, handlar om vilken intention man har och var inifrån, inuti, sig själv man säger något. Man kan ju säga “jag älskar dig” till en person med massor av olika bottnar (manipulation och hat till exempel) dvs. orden kan komma ur en rad olika känslor, bottnar, tankar eller teman. Är ordet söt däremot sprunget ur en autentisk känsla av kärlek ur ens inre och intention blir det ju bara förvirrande för barnet om föräldern söker vara något den inte är; låta bli att säga söt eller försöka hitta ett annat ord. Barn har ju en inre bullshitdetektor som dirket plockar upp när man inte autentisk är.

Det, att vara och stå för något men med läpp säga något annat, brukar i min värld snarare skapa grogrund för kass självkänsla; att som barn få tvetydighet speglad mot sig rör bara till i mötet med mig själv och i kontakten med föräldern. Tänk dig själv som vuxen och om din partner säger en sak “vad söt du är”  men att du upplever att den står för och egentligen säger något annat. Det inte världens bästa mylla för att få till exempel tillit mellan er att växa. Det blir också svårt för dig att förstå vem din partner är. Plus vem du är i förhållande till partnern! Ska du till exempel svara på det du upplever att den egentligen säger eller ska du lyssna till vad läpparna uttrycker? Vem blir du då i mötet? Vem är personen framför mig?

Jag tänker att det, att möta dubbla budskap, är mycket svårt att hantera för ett litet barn och något som som snarare öppnar för utifrånstyrda behov att bli sedd och bekräftat då jag inte kan lita på att min förälder verkligen är den den utger sig för att vara. För vem blir och är jag som barn när jag inte blir speglad på ett äkta sätt? Hur ärar jag min äkta kärna om min förälder inte hedrar sin och i förlängningen mig? Hur kan min känsla för den jag är och det jag känner dvs. mitt själv, min självkänsla, växa om jag inte vet vem min förälder är? Hur speglar jag min inre sanning om föräldern inte är sann i sin känsla? Hur växer jag självkänsla om min mamma eller pappa säger en sak men menar en annan?

Jag tänker alltså att det snarare är tvärtom. Är man inte sann i det yttre med det man inuti upplever så öppnar det för att att självkänslan i barnet blir skevt; få sig en rejäl törn. Barnet kan istället börja bli fixerad vid yta på det sätt där andras åsikter betyder mer än min egen känsla för vem jag är; min självkänsla. För om mamma inte lyssnar och uttrycker sina sanna känslor…..Barnets självkänsla kan då gå förlorad för att föräldern inte är tydlig med vem den är!  Men kan jag som förälder istället alltid visa min inre autencitet i det yttre kan jag också ge mitt barn rätten till att vara sann och äkta. Med andra ord. Kan jag som förälder säga söt ur en äkta känsla värderar jag aldrig. Tvärtom så berättar jag ju inte bara vem jag är utan min absoluta kärlek där ordet söt egentligen inte har någon betydelse i bemärkelsen att det är det som är det viktiga. Det viktiga är ju att jag är äkta i mitt uppsåt för då blir barnet tydligt för sig själv och får en äkta känsla för vem det är; älskat!

eb0653a4858dd2be8df14ba4d4bfb2c0

Gå gärna också med i Medvetet föräldraskap

Här finns mer info om mig: Yvonne Hedlund eller här Om mig.

Här hittar du mina bloggtexter: Blogg

Här kan du få hjälp med dina drömmar via mitt drömforum på Facebook Drömtolkning – din och min!

Lotsa lust, lek och lattjo.

Jag har aldrig riktigt begripit den aversion som så många har mot TV och då främst gentemot barns tevetittande. Som vuxen är jag mycket förtjust i att medvetet välja vad jag vill se på TV. Program som inte bara sätter fart på tankeverksamheten, lär mig saker och öppnar mig för nya världar utan för att jag också får känna en massa saker. Att investera i en karaktär eller/och i en handling och känslomässigt följa den är fullt av själslig näring på så många plan! Plus att jag kan njuta i timmar av bra skådespeleri, smart manus eller ny fakta via kanske en dokumentär. För att inte tala om berättandet i sig i film och TV-serier. Att slå sig ner i soffa och låta sig färdas ut på äventyr man inte visst fanns är rena rama vardagsmagin! Men jag närs också av en rad andra värdefulla aspekter som talar till mig som person när jag tittar på TV. Som när något öppnar upp något nytt i mig. Som när ett teveprogram tar ut ny riktning och kanske visar en sida av mig själv jag inte visste ville fram och ut; kanske en ny dröm som vill sin väg! Samma gäller barn. Jag är grymt förtjust i att se när barn förhåller sig till alla världar som öppnas via TV och jag lotsar gärna medvetet program tills dess de själva kan välja. Jag väljer då bort, precis som jag gör som vuxen, de aggressiva och mörka programmen vars syfte bara är att med hela handen peka tomhet, mörker och död. (Eller som min partner brukar säga; “Trehundra dokumentärer om Hitler varje kväll och inte en enda om Gandhi.”) Det, att vi väljer bort vissa program, innebär inte att vi värjer för livets mörkare sidor utan att vi väljer, med omsorg, de program som verkligen skildrar det svåra i livet om det är det vi vill se (och där vissa tex thrillers eller dokumentärer om just WW2 faktiskt kan vara fulla av verkligt liv). Crap som Transformers och liknande väljer jag gärna bort men jag har också den djupaste respekt för att barn plötsligt kan vilja välja det själva. Det är då inte min sak att problematisera eller krångla med deras samtid även om jag kan ha ett respektfullt samtal om hur man kan se och titta på livet på så många olika vis.

(Självklart förstår jag kritiken mot tevetittande om man låter teven vara en barnvakt och ständigt där istället för annat livskraftigt.)

Som allt annat handlar tevetitt i min värld om att välja och att gå i livet så medvetet jag bara kan. Att lotsa barn i att just medvetet välja är att visa dem inte bara väg utan ett förhållningssätt; att kanske söka lust, lek och lattjo och hitta sig själv däri.

0000000000000000000000000000000

Gå med i Medvetet föräldraskap och läs mer texter av den här karaktären.

Här finns mer info om mig: Yvonne Hedlund eller här Om mig.

Här hittar du mina bloggtexter: Blogg

The secret of great lovemaking.

Texten är på vilohem.

Läs fler liknande texter på: Medvetet föräldraskap

9576f9d098c79ec1009e115b580c4217

För dig som söker bönen. Här kan du oavsett vilken väg du vandrar; andlig eller religiös, be för dig själv, de dina eller andra. Du kan be för djur i nöd, människor i lidande eller sända energi till någon som behöver muntras upp. Du kan be för en plats där nöden råder eller be för dem som här ber om din hjälp: Bönerum

Här hittar du mina bloggtexter: Blogg

Lek med dammsugaren

En av anledningarna till att många vuxna släpar runt på depressioner, migrän, trötthet och liknande är för att vi tar leken ur barn för tidigt så att vi som vuxna blir oförmögna att ha lek som förhållningssätt till livet. Att leka sig genom en dammsugning är enorm skillnad mot att t.ex. hata det liv jag är satt att städa. Det är en, i och för sig, positiv sak att möta upp och tro på sitt barns förmåga att vara kompetent, kunna och vilja städa. Men det är en helt annan sak att mena att barn, genom att pressa för mycket ansvar, kökstjänst och självständighet, ska växa upp för fort och därmed allt för snabbt överge det faktiska förhållningssätt till livet som leken är. Jag tror på att låta leken vara liv och liv vara lek. Då är det lätt att städa.

Läs fler liknande texter på: Medvetet föräldraskap

10009303_635239929879674_1239638228_n